Du är inne på en gammal version av Norra Skåne. Klicka här för att komma till den nya sajten!

"Är närmare min dröm"

Av Marika Höghäll 24 MAJ 2013 13.00

Det allsvenska genombrottet väntar runt hörnet på Elias Andersson. Hässleholmsgrabben som blev den yngsta debutanten genom tiderna i Helsingborgs IF:s A-lag.
Vi träffar 17-åringen i hans nya vardag – i enrummaren några minuters cykelväg från Olympia. Han berättar om kampen för att hänga med i skolan, varför han bär stereon på bortamatcherna och om tankarna inför derbyt mot Malmö FF.

Började karriären i Hässleholms IF

Namn: Elias AnderssonÅlder: 17 år
Bor: i en etta med kök i centrala Helsingborg
Familj: Pappa Krister, mamma Lotta, storasyster Julia och flickvännen Fanny Wedenell.
Moderklubb: Hässleholms IF
Gör: Spelar fotboll i Helsingborgs IF och går på gymnasiet, barn och fritid, på Filbornaskolan.
Utländsk favoritklubb: Real Madrid

Den rymliga ettan med kök har tidigare hyst en annan HIF-spelare. Köksmöblemanget användes av Ardian Gashi, teven stod orörd på Olympia och tavlan som utgör färgklick ovanför köksbordet plockades med från pojkrummet på Fredentorpsgatan i Hässleholm. Ovanför sängen har Elias spikat upp en glasinramad handskriven lapp från storasyster Julia med rubriken ”En bror”. En kärleksfullt nedpräntad dikt som ska ge stöd och påminna lillebror om att han aldrig är ensam.
Soffa, gardiner och all övrig inredning går i svart och vitt. En handsydd rosa tygboll, som är på väg att släppa i sömmarna, bryter av mot det monokroma.
– Den där gjorde jag väl på slöjden i fyran. Den fick följa med, säger Elias och skrattar.


Utanför fönstret breder en väl tilltagen balkong ut sig. Med föräldraögon kräver den en del ogräslukande innan den är i brukbart skick. Elias håller väluppfostrat med innan han konstaterar att den är som gjord för sommarens grillfester med polarna.
Hur är det att bo själv?
– Det är jättebra. Det var lite tufft de första månaderna, då blev det mat två gånger om dagen, men nu när skolan är igång är det mycket lättare. Det var lite konstigt om mornarna; att gå upp, göra frukost och planera allt själv.
Har du som många andra 17-åringar haft föräldrar som skött markservicen?
– Ja, verkligen. Vi hade en kalender hemma där det stod precis vad man skulle göra. Självklart blev det en stor förändring, för mamma och pappa hade alltid varit där. Men jag känner också att jag har mognat enormt mycket. Städa gör jag kanske en gång i veckan.
Säkert?
– Eh... jag skippar kanske det någon gång men det är maten som är den stora grejen. Mamma kommer och fyller på frysen ibland, det är behövligt.

Vi gläntar lite på kylskåpsdörren och hittar... ett smörpaket, en ost, några syltburkar och ett paket ägg.
Elias öppnar kvickt den välfyllda frysen som kompenserar med chokladmuffins från mormor och matpaket som mamma Lotta lagt dit.
– Jag har lite pastasåser, korv och köttbullar så det är prefekt.
Lever du din dröm just nu eller är det mer slit än du hade väntat dig?
– Det är klart att det känns som att jag är mycket närmare min dröm. Men sen är det ju en liten bit kvar. Nu när jag har kommit upp i A-laget så är det fler träningar och man måste vara påkopplad i huvudet hela tiden. Nu har jag fått chans att sitta på bänken i A-laget, så då gäller det bara att göra allt jag kan på träningarna och i U21-matcherna och hoppas att jag får chansen från start. Det skulle vara skitkul.


Elias blev den yngste spelaren någonsin i Helsingborgs IF som debuterade i A-laget när han bytte av veteranen Mattias Lindström i den 74:e minuten i hemmamatchen mot Mjällby den 15 april. Sedan dess har det blivit ytterligare två inhopp mot BP och Gefle och två matcher på bänken.
Känner du dig nöjd eller är du otålig och vill ta en startplats?
– Jag är sån som inte tänker så mycket utan jag bara kör och hoppas det blir bra. Jag tänker inte hur jag ska göra 24 timmar om dygnet. Det har blivit bra hittills. Att jag är 17 år och sitter på bänken i en allsvensk klubb – jag är nöjd. Jag lär mig hur mycket som helst av att bara få vara med.
Hur går det att kombinera allsvensk fotboll med att gå i gymnasiet?
– Det funkar mindre bra. För A-laget tränar ju på skoltid och har vi dubbelpass så hinner jag bara till skolan och äta. Nu har jag varit borta och spelat EM och då missar man mycket. Det är lite upp och ner i skolan men jag har hyfsad koll på vad jag ska ta igen.
Är det stressande?
– Ja, det tycker jag. Men HIF vill ju att man ska gå i skolan och när jag börjar i tvåan till hösten kan jag studera mer hemma så då hoppas jag att det löser sig.


Han har nästan precis kommit tillbaka till Sverige efter EM-slutspelet i Slovakien med U17-landslaget, där kapten Andersson förde sitt manskap till en tredjeplats, vilket innebär VM-slutspel i Förenade Arab-emiraten i höst.
– Vi hade 7 000 på läktaren mot Slovakien. Och helt plötsligt var man på teve, det hör inte till vardagen. I VM får vi möta många coola länder som Brasilien, Argentina, Japan och Nya Zeeland.

Flickvännen Fanny Wedenell (lillasyster till Joel Wedenell i Hässleholms IF) bor i Glimåkra och går på Söderport i Kristianstad. Hon hälsar på om helgerna. Men Elias har sällan tid att ta sig till hem till Hässleholm.
– Tyvärr. Det blir oftast att familjen får komma hit. Mamma och pappa har sovit över flera gånger.
Sedan början av mars tränar han enbart med A-laget. Att vara yngst innebär en del förpliktelser.
– Jag ska plocka in alla bollar och det är mycket mat som ska bäras. På våra bortamatcher har jag hand om stereon, säger han och skrattar.
Och nej, Elias tillåts inte agera dj utan han ska kånka på stereon mellan bussen och omklädningsrummet.
– De äldre spelarna som Mattias Lindström och Christoffer Andersson vill lyssna på Queen, men det är okej för det göra pappa också. För Daniel Andersson är det bara hårdrock som gäller, avslöjar Elias.
Vem har bäst musiksmak?
– Loret Sadiku och Emil Krafth! De vill lyssna på house och det gillar jag också.


Han är steget från en startplats i Helsingborgs IF, laget som tronar i topp i allsvenskan och som av många bedöms vara den starkaste HIF-uppställningen på många år. På onsdag väntar ett klassiskt Skånederby mot Malmö FF och Elias hoppas få springa ut inför de 20 000 på Swedbank Stadion.
– Vi går som tåget och det hade väl varit helt okej att få spela några minuter på Swedbank, säger han med ett leende och blicken speglar hans förväntan.
Vad ligger bakom HIF:s tabellposition?
– Roar har fått ordning på laget och vi har en bra kombination av gammalt och ungt. Vi lyssnar väldigt mycket på Roar, Kalle Björklund och Erik Edman och det känns som att alla är väldigt nöjda med tränartrion.
Ni saknar avstängda Alejandro Bedoya, ett tungt avbräck förstås, men kan det öppna för dig?
– Jo, det är tungt men jag försöker tänka positivt, att jag kommer närmare en startplats. Han spelar ju på en position som jag är aktuell för och det hade verkligen varit kul att få spela.


Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ