Du är inne på en gammal version av Norra Skåne. Klicka här för att komma till den nya sajten!

Han har cyklarna i fokus

Av Susanne Gäre 7 APRIL 2012 12.30

En Crescent herrcykel, helst röd, från 1930-talet får Andreas Bengtssons ögon att glittra.

Han samlar på gamla cyklar och har nu bestämt att starta en cykeltur från Nävlinge till Hovdala den 12 maj.
Allt för att väcka uppmärksamhet kring cyklar och cykling.


- Jag vill slå ett slag för att man kan ha kul på cykel, säger han. En del kommer att klä sig tidsenligt också.
Det började för ungefär 15 år sedan. Andreas var inne i moppeåldern och började så smått samla på mopeder. Men han gick rätt snart över till cyklar.
– Jag kommer mycket väl ihåg min första gamla cykel, berättar Andreas. Jag sålde tidningar och en man jag sålde till hade en gammal Monark. Jag tyckte den var vacker och fick byta till mig den.


Därefter har det rullat på.
– Ingen visste så mycket om gamla cyklar då, säger han. Det var kul att samla på sig, intresset och kunskapen växte.


Nu håller han koll på loppmarknader, på nätet, på auktioner och han byter med andra samlare. Förutom en massa cyklar i garaget på gården, har han ett gäng till på vinden. Han samlar också på grejer till cyklarna, reservdelar och kataloger.


Föreoch under första världskriget blev cykeln ett färdmedel, berättar han. Men det var först på 30-talet som den blev vanlig bland allmänheten. Då började också priset bli överkomligt. På 1910-20-talet låg priset på 150 kronor, vilket var en stor summa på den tiden.


Vi tittar i de fina katalogerna och häpnas över layouten. "Inga afstånd mera!" står det i Hudiksvalls velocipedkatalog från 1897. Andreas berättar också att märkena Crescent och Rambler kom från USA. Men vad gäller Crescent började Lindblads med att importera men satte sedan igång med egen tillverkning. Det gjorde även Rambler.
– Jag tycker om när de är lagom slitna, säger Andreas. Många har flera detaljer och de flesta är av enorm kvalitet. Till att börja med använde man rostfritt stål men det var nog för bra, för de slutade med det.


Crescent hade en skärmmaskot formad som ett C med en kvinna i halvmånen. På ringklockor och på andra ställen hittar man utsmyckningar med vingar.
– Jag tycker mycket om ornament och vackra kedjeskydd, säger Andreas.


Han berättar också att hantverkstraditionen i början av seklet var stor.
– Varenda by hade i stort sett sitt eget märke, exempelvis Ergo i Kristianstad. Vi räknar med att det funnits runt 2.500 cykelmärken i Sverige.Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ